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Dear 
 
Please find attached a response to your request for information relating to Lime Scooters.
 
 
 
Jennifer Lapham 
Governance Support Officer
Dunedin City Council
50 The Octagon, Dunedin; P O Box 5045, Dunedin 9054, New Zealand 
Telephone: 03 477 4000; Fax: 03 474 3594 
Email: jlapham@dcc.govt.nz; www.dunedin.govt.nz 

 P Please consider the environment before printing this e-mail
 
 




1 Can you please confirm that these documents are a complete record of Council 
correspondence on Lime scooters prior to the OIGMA request being made? 


 
The information supplied in response to the media request meet the requirments of the 
request and they received all appropriate information other than that redacted or 
withheld.  


 
2 On the 30th of October 2018 Simon Pickford informed Dr Bidrose ’The hubs can operate 


(with DCC permission) from footpaths or reserves... ‘Related policies/bylaws are: 
‘The control of Skateboarding bylaw (2005)… 
‘The Commercial Use of Footpaths policy (2005) allows businesses to use 
footpath space so long as pedestrians aren’t obstructed and the ‘vital amenity 
of our streetscapes is maintained.’ … 
‘The Reserves and Beaches Bylaw (2017) allows trading with the prior 
permission of an authorised Officer, or Council resolution.’ 
 


Can you please confirm for me that no other policies or bylaws were taken into 
account by Council when Lime sought to introduce their e-scooters to the 
Dunedin market? 
 
A review of all relevant policies/bylaws was undertaken when Lime approached DCC. 


 
3 On the 1st of November Nick Sargent pointed out ‘the roading bylaw talks 


about “things” in the roads’. He quotes clauses 11.2 & 11.3 of the bylaw: 
‘11.2  Things in Roads - (1)  No person shall without the consent of the Council or in 
accordance with the provisions of this Bylaw place or leave anything on any road [his 
emphasis] other than a vehicle lawfully parked….  
‘(d)  Place, pack or unpack any goods on any road, …’  
‘11.3 The Council may allow Things in Roads - 
‘(1) The Council may grant to any persons on such terms as it thinks 
fit permission… to occupy a place or places on the road [his emphasis] 
‘(2) … The Council may charge such fee…' 
 
No correspondence appears to follow from this - Simon Drew’s & Ms Blunt’s 
advice that is redacted both precede it. Can you please confirm that this bylaw 
was not consequently taken into account and if not, why not? 
 
It was taken into account:  Under the Roading Bylaw, Council may grant permits to 
allow “things” to be left in a road.  However, in this bylaw an e-scooter is defined as a 
“vehicle”.  There is nothing in this bylaw that enables the Council to require permits, or 
give consents to allow a vehicle to be left in a road.  This bylaw does not provide any 
mechanism for Council to regulate scooter use or rental where the scooters are picked 
up and dropped off in public spaces.  


 
4 On the 16th of November, Adrian Blair reported, in response to a question about the 


Commercial Use of Footpaths policy that he had said  ‘the advice we had received was 
that the commercial transaction took place elsewhere that [sic] in Dunedin.’ There are 
two parties to any transaction and when rental scooters are hired the physical presence 
of a scooter for hire is a necessary part of the transaction; his claim that the ‘commercial 
transaction’ takes place elsewhere seems prima facie false. No other reference to this 
advice exists in the release of documents. 


 
Can you please confirm that this advice was received? If so, could you please 
identify for me the form it took, the clauses in the bylaws and policies the 
advice is derived from and tell me who provided it? 
 
The location of the transaction was discussed verbally at a meeting with the in-house 
legal team.  However, it was subsequently discounted as being relevant to the issue.   


 







5 On the 9th of January 2019, Lyndon Weggery asks Dr Bidrose ‘why on earth is a mobile 
trading License not required…?’ Dr Bidrose doesn’t answer this question in her response 
to Mr Weggery, saying merely ‘… we have NO jurisdiction over their rollout. They are a 
business, they can roll out any time they wish…’. However she subsequently (7 minutes 
later) asks Eleanor Blunt if the right answer to this question is ‘… a mobile trading 
license is not required because they are not permanently taking up space that can no 
longer be used by other users…’ No answer from Ms Blunt is included in the 
released correspondence.  


 
Could you please confirm that Ms Blunt did not answer or if she did, was Dr 
Bidrose’s suggested answer right or wrong? 
 
Ms Bunt’s advice was verbal – it was that the current Mobile Trading Bylaw is too narrow 
to encompass e-scooter operators.  That Bylaw only applies to “mobile trading” as 
defined and includes hawking, peddling or touting, trading from a mobile shop and 
trading from a store. 


 
6 The following day, the 10th of January Andrew Whiley drew Dr Bidrose’s attention to 


the Mobile Trading Bylaw: ‘… I’m sure our mobile trading bylaw or use of footpaths 
must have been able to cover it…. They are simply just dumped everywhere… anyone 
that has sign on a footpath needs a permit…’ The Mobile Trading Bylaw 2014 requires 
anyone wishing to trade in the public sphere to make an application for a license in 
writing on the required form. I was not able to find any such application.  


 
Could you please tell me whether or not Lime applied for a mobile trading 
license and if they did, did they apply for a license for each scooter in their 
Dunedin roll-out? 
 
No they did not as it is not currently required.  


 
7 The Mobile Trading Bylaw requires anyone wishing to trade (including offer for sale or 


hire) must have a separate license for each shop, must pay a fee, and must not operate 
within those areas restricted to mobile trade except on designated sites. 


 
If Lime has a (or 700) mobile trading license(s), could you please tell my why 
they have been given this permission without paying a license fee for each 
scooter (as they do in Christchurch) and why they have been allowed to trade 
on those stretches of George & Princes Sts, the Octagon and lower Moray Place 
that are restricted to mobile trade? 
 
See response to Question 6.  


 
8 In referring to this bylaw I infer Mr Whiley was expressing concern that Lime’s trading 


activities had been permitted to take place in the public sphere without paying for the 
appropriate permits. Dr Bidrose neither acknowledges nor addresses this particular 
concern in her response. Instead she says ‘We are not able to regulate Lime Scooters. 
This responsibility sits with NZTA…’ Advice from the NZTA relates of course to 
where powered scooters, whether rental or privately-owned, may be ridden and parked 
by their users. NZTA's advice doesn’t pertain to Lime’s scooters in particular; it doesn’t 
pertain to where a scooter-hire company may conduct its trade which is what was 
concerning Andrew Whiley and what Lyndon Weggery had asked the previous day.  


 
Could you please tell me why this question wasn’t addressed prior to the roll-
out of e-scooters for hire? Was it because the Mobile Trading Bylaw had not 
been considered relevant to making a decision relating to the trading activities 
of a commercial company? If so, from whom, where and what is the advice 
that it was not relevant? 
 
See responses 5 -7.  
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